از زمانی که به یاد دارم ویدیو پروژکتور یک وسیله کاربردی و آموزشی بود که فقط در محیطهای آموزش و اداری استفاده میشد. این روزها، این دستگاه، پایش را را به منازل، هتلها، اتاقهای کنفرانس، کلاسهای درس و … باز کرده است. بنابراین اصلا عجیب نیست که خرید ویدیو پروژکتور نسبت به چند سال قبل، رشد صعودی رو تجربه کرده باشد.
با داشتن اطلاعات کافی در رابطه با این تکنولوژی، خرید ویدئو پروژکتور مانند قدم گذاشتن در عرصه پیشرفت و تکنولوژی است. به همین دلیل است که یک راهنمای جامع خرید ، برای خریداران و علاقمندان به ویدیو پروژکتور، از نان شب هم واجبتر به نظر میرسد.
در این مقاله ازپروژکتور نما قصد داریم شما را با انواع مدلهای ویدئو پروژکتور، کابردها و ویژگیهای هر کدام و ملاکهای انتخاب یک ویدیو پروژکتور مناسب در همه زمینه ها الاخصوص در حوزه آموزشی آشنا کنیم. در صورتی که شما هم اخیرا به فکر خرید این دستگاه افتادهاید، حتما تا پایان با ما همراه باشید.
ویدیو پروژکتور چیست؟
ویدیو پروژکتور یک دستگاه پیشرفته است که سیگنالهای صوتی/تصویری را از یک منبع ورودی که میتواند کامپیوتر، موبایل، تلویزیون و … باشد دریافت کرده و ویدئو را روی یک سطح صاف (که معمولا یک پرده نمایش سفید یا نقرهای رنگ است) نمایش میدهد. پروژکتورها این قابلیت را دارند تا تصاویر را در اندازههای بزرگ نمایش دهند و این موضوع، مهمترین ویژگی و مزیت این دستگاهها محسوب میشود.
ویدئو پروژکتورها سیگنالها را از منبع پخش ورودی دریافت کرده و آنها را توسط یک یا چند لنز، متمرکز میکنند. در ادامه، این سیگنالها روی یک صفحه که در فاصله مشخصی از پروژکتور قرار دارد، به نمایش داده میشوند.
برخی از مزایای ویدیو پروژکتور عبارتند از:
- اندازه تصویر بزرگتر نسبت به تلویزیون و مانیتتورهای کامپیوتر
- انعطاف پذیری در حین نصب
- قابلیت حمل
برای شروع کار و ارائه یک راهنمای خرید ویدیو پروژکتور بهتر است در ابتد این دستگاهها را به چند دسته ی کلی تقسیم کنیم:
ویدیو پروژکتور های جیبی
ویدیو پروژکتور های سینما خانگی
ویدیو پروژکتور های کلاسی/ آموزشی
ویدیو پروژکتور های اداری
از طرفی دیگر، ویدیو پروژکتورها به لحاظ فناوری به کار رفته در ساخت آنها، به مدلهای زیر بخشبندی میشوند:
- پروژکتورهای DLP
- پروژکتورهای LCD و 3LCD
- پروژکتورهای LED
در ادامه و به صورت مفصل به بررسی هر کدام از مدلهای ویدیو پروژکتورها خواهیم پرداخت
ویدیو پروژکتور DLP
. این پروژکتورها شامل مجموعهای از آینههای میکروسکوپی هستند که یا به سمت منبع نور نزدیک شده (برای تولید پیکسهای روشن) یا از آن دور میشوند (برای تولید پیکسلهای تیره). ویدئو پروژکتورهای DLP در دو نوع تک تراشه و 3 تراشه تولید و روانه بازار میشوند.
نکته: ویدیو پروژکتور DLP تک تراشه، بالاترین کیفیت تصویر را در میان پروژکتورهای خانگی ارائه میدهند. این دستگاهها از یک چرخه رنگ (متشکل از 3 رنگ اصلی آبی، قرمز و سبز) برای تولید تصویر استفاده میکنند.
یکی از معایب مدلهای DLP به عنوان “اثر رنگین کمان” شناخته میشود. این اتفاق، ممکن است تصاویر را به سه رنگ قرمز، آبی و سبز تجزیه کند. بنابراین قبل از خرید ویدیو پروژکتور DLP حتما چند دقیقه فیلم با آن تماشا کنید تا مطمئن شوید که دستگاه مورد نظرتان، اثر رنگین کمان ندارد.
اثر رنگین کمان تنها در پروژکتورهای DLP تک تراشه دیده میشود. در مدلهای 3 تراشه، برای تولید هر رنگ از یک تراشه DLP استفاده میشود و به این علت، دیگر خبری از رنگین کمان و تجزیه تصویر نخواهد بود. در عوض، قیمت پروژکتورهای 3 تراشه، حداقل 10 برابر بیتشر از مدلهای 1 تراشه است!
نکته: از ویدیو پروژکتور DLP 3 تراشه، بیشتر در سالنهای سینما استفاده میشود. این دستگاهها، قادر به تولید تصاویر بزرگتر و روشنتر، نسبت به سایر پروژکتور LCD و LED هستند. پروژکتورهای DLP در وضوح 4k در دسترس هستند. ویدیو پروژکتورهای DLP بهترین انتخاب برای تماشای فیلمهای 3 بعدی و همچنین بازیهای ویدیویی به شمار میروند.
ویدیو پروژکتور LCD
پروژکتورهای LCD مخفف Liquid Crystal Display دستهای از ویدیو پروژکتورها هستند که بر اساس نمایشگرهای کریستال مایع کار میکنند. این دستگاهها به دلیل قیمت مناسب نسبت به سایر مدلها و همچنین کیفیت تصویر فوقالعاده، از محبوبیت بیشتری در بین خریداران برخوردار هستند.
منبع نور برای پروژکتور LCD یک لامپ استاندارد است. پروژکتور LCD اجازه میدهد تا نور منبع، از سه پنل صفحه نمایش کریستال مایع رنگی عبور کند. این پنلها به نوبه خود، به برخی رنگها اجازه عبور میدهند و برخی دیگر را مسدود میکنند. این موضوع در نهایت، باعث ایجاد تصاویر روی صفحه نمایش میشود.
در مقایسه با پروژکتور پردازش نور دیجیتال (DLP)، خروجی لومن بالاتر میتواند توسط پروژکتور LCD و با هزینه کمتری ارائه شود. علاوه بر این، این دستگاهها، میزان روشنایی بیشتری را با مصرف انرژی کمتر، پدید می آورند و به هیچ عنوان از اثر رنگین کمان و رنگپریدگی برخوردار نیستند.
یکی از مهمترین معایب ویدئو پروژکتورهای LCD عمر بسیار کم پنلهای نور است. علاوه بر این، این دستگاهها نسبت به بقیه مدلها درشت تر بوده و قابلیت حمل کمتری هم دارند. لازم به ذکر است که هزینه تعمیر و نگهداری این پروژکتورها هم درمقایسه با سایر مدلها، بیشتر است.
ویدیو پروژکتور LED
مدلهایی که تا اینجا به معرفی آنها پرداختیم، همگی از یک لامپ واحد برای تولید تصاویر استفاده میکنند. این لامپها عمر کمی دارند و بعد از مدتی، باید آنها را تعویض کنید. برای فرار از این مشکل، باید به سراغ ویدیو پروژکتورهای LED بروید. این دستگاهها به پروژکتورهای لیزری معروفند و لامپ آنها، طول عمر بسیار زیادی دارد. (20 هزار ساعت و حتی بیشتر!)
در این پروژکتورها از لامپهای LED قرمز، سبز و آبی برای تولید رنگ استفاده میشود و در نتیجه، دیگر خبری از چرخ رنگ نیست. این موضوع علاوه بر اثر رنگی کمان، سر و صدای ایجاد شده توسط حرکت دنده چرخ را هم از بین میبرد.
نکات مهم در اتباط با خرید ویدیو پروژکتور
تا اینجا با انواع مدلهای ویدیو پروژکتور آشنا شدیم. اما آیا برای خرید یک پروژکتور مناسب، تنها اطلاع از مدل آن کافی است؟ قطعا خیر! در حقیقت موارد و فاکتورهای زیادی در خرید ویدیو پروژکتور اثرگذار هستند. در ادامه به معرفی برخی از این ویژگی خواهیم پرداخت.
روشنایی
روشنایی یا شدت نور، اولین و مهمترین ویژگی است که در زمان خرید ویدیو پروژکتور باید به آن توجه داشته باشید. بدون شدت نور مناسب، پروژکتور نمیتواند تصاویر را روشن و واضح نشان دهد. برای اندازهگیری شدت نور ویدیو پروژکتور، از واحد انسی لومن (گاهی لومن) استفاده میشود.
اندازه اتاق، اندازه صفحه و فاصله آن از پروژکتور و تجهیزات نوری نصب شده در اتاق، از مواردی هستند که روی شدت نور مورد نیاز شما تاثیر میگذارند..
کنتراست تصویر
در زمان خرید ویدیو پروژکتور حتما به کنتراست مدل انتخاب شده توجه داشته باشید. کنتراست (Contrast) به فاصله بین سیاهترین و سفیدترین پیکسل از یک تصویر گفته میشود و به صورت نسبت یک عدد به 1 (برای مثال 10000:1) نشان داده میشود. هرچه کنتراست یک پروژکتور بالاتر، کیفیت و قیمت آن هم به همان نسبت افزایش پیدا میکند.
رزولوشن
رزولوشن همان تعداد پیکسلهای تولید شده بر روی صفحه نمایش است و آن را به صورت یک عبارت که از دو عدد مجزا تشکیل شده است؛ بیان میکنند. این دو عدد به ترتیب بیانگر تعداد پیکسلهای تولید شده در طول صفحه نمایش و تعداد پیکسلهای موجود در عرض آن است.
برای مثال رزولوشن 720x 1280 بیانگر این است که تصاویر در این صفحه نمایش به صورت HD به نمایش درخواهند آمد. رزولوشنی که میتوانید برای ویدئو پروژکتور خانگی خود در نظر داشته باشید 1080 (FULL HD) و یا 2160 (4K) هستند.
در حال حاضر بیشتر ویدیو پروژکتورها دارای رزولوشن p1080هستند. البته پروژکتورهای ارزانتر با رزولوشن p720 هم در دسترس قرار دارند. با این وجود، در سالیان اخیر مدلهایی با کیفیت 2k و 4kهم روانه بازار شدهاند.
ورودیها
برای اتصال به دستگاه منبع تصویر، ویدیو پروژکتور باید از ورودیهای مناسب برخوردار باشد. امروز بیشتر پروژکتورها به ورودی HDMI مجهز شدهاند. علاوه بر این، این دستگاهها به ورودیهای VGA و DVI برای اتصال به لپ تاپ و کامپیوتر نیز مجهز شدهاند.
برای دریافت و پخش صدا، بیشتر ویدیو پروژکتورها از بلندگوهای داخلی برخوردار هستند.
قابلیت حمل
قابلیت حمل نه تنها از نظر جابهجایی یا سفر با پروژکتور، بلکه درراحتی نصب و راه اندازی هم مهم است. همچنین امتحان اندازهها، فاصلهها و اتاقهای مختلف صفحه نمایش را آسانتر میکند تا ببینید کدام تنظیم، بهتر کار میکند.
اگر پروژکتور شما قابل حمل باشد، میتوانید آن را در هر نقطه دلخواه نصب کنید. بیایید اعتراف کنیم که تماشای فیلم و بازی در شبهای تابستان و در فضای باز و زیر سقف آسمان، لذتی است که نمیتوانیم به راحتی از آن بگذریم.
بهترین برند ویدیو پروژکتور
شرکتها و برندهای مختلفی اقدام به تولید و عرضه ویدیو پروژکتور کردهاند.
شرکت هایی همچون: اپتما، اپسون، پاناسونیک و ایسر
کلام آخر
ویدیو پروژکتور پای خود را به خانهها، مدارس، همایش ها و … باز کرده و خرید این دستگاه در سالیان اخیر، با استقبال بسیاری ازطرف مردم مواجه شده است. به همین دلیل در این مقاله سعی کردیم با ارائه یک راهنمای خرید برای شما عزیزان در انتخاب مدل مناسب یاری کنیم.
در صورتی که همچنان برای انتخاب و خرید یک ویدیو پروژکتور مناسب سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات همین مقاله با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخگوی شما عزیزان باشیم.